Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (2024)

Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (1)
Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (2)
Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (3)
Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (4)
Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (5)
Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (6)

Bilden av Che Guevara, med långt hår, basker med en stjärna och blicken vänd långt in i framtiden, har blivit en symbol för unga i över 50 år.

Men det var nära att vi aldrig skulle ha sett den överhuvudtaget.

Vem var Che Guevara?

Ernesto Guevara föddes 1928 i Argentina. Eftersom pojken kom till innan föräldrarna hunnit gifta sig fick Ernestos mamma ta sig ut i obygden och föda sin son, för att sedan någon månad senare registrera hans födsel.

Redan från början var det alltså strul med Ernesto.

20 år gammal började han plugga till läkare. Men bara tre år senare bestämde han och kompisen Alberto Granado för sig att ta en paus i pluggandet och åka runt i Sydamerika på motorcykel.

Resan blev en bok och sen en film, "Dagbok från en motorcykel". Det var där och då Guevara såg fattigdomen och orättvisorna och bestämde sig att den enda vägen ut för Sydamerika var en revolution. Med vapen skulle fattigdomen utrotas.

Så blev Ernesto Che

Efter att ha utbildat sig till läkare reste Guevara till Guatemala där vänsterpresidenten Jacobo Árbenz Guzmán försökte genomdriva omfattande sociala reformer. Det var här han fick smeknamnet Che, som är argentinskt slang för "hördu", ungefär.

LÄS MER: "Han var en viktig frihetskämpe"

1954 störtades Arbenz genom ingripande av CIA, vilket fick Che Guevara att förstå att vänsterregimer alltid skulle motarbetas av USA. Så slu*tsatsen han drog var att den enda vägen framåt för Latinamerika var socialism.

Arbenz bad vänligt men bestämt sina anhängare, inklusive Che, att fly Guatemala. Så Guevara åkte till Mexiko.

Che möter bröderna Castro

I juli 1955 är Che Guevara i Mexico City. Där träffar han två bröder i exil. De är kubaner och heter Fidel och Raúl Castro. Bröderna Castros plan var att återvända till Kuba och störta diktatorn Fulgencio Batista.

I november 1956 skrider de till handling. 81 personer, inklusive Castro-bröderna och Che Guevara kliver på fartyget Granma i Mexiko. Väl på Kuba möter de hårt motstånd från den kubanska armén och bara 18 överlever.

Men gruppen växer. Guevara visar sig vara skicklig i strid och blir till sist utnämnd till den högsta graden, ”commandante”, av Fidel Castro.

Efter två års strider gav Batista upp på nyårsafton 1958 och lämnade landet, någon som bland annat skildras i filmen Gudfadern II.

Guevara blir fängelsechef

Efter maktövertagandet blir Che Guevara fängelseintendent på fängelset La Cabaña. Under drygt fem månader sitter han med i revolutionsdomstolarna som ska döma Batistas anhängare.

– Ingen sköts för att ha slagit en fånge, men om det förekommit extrem tortyr, mord och död så dömdes de till döden, sa Guevaras bokhållare Orlando Borrego.

Hela fallet analyserades, alla vittnen hördes och de dödas eller torterades släktingar kom dit, eller så kom den som själv torterats. Genom att visa upp sin kropp kunde han avslöja all tortyr han genomgått.

Varje kväll gick sen Che Guevara igenom fallen med domarna. Under Che Guevaras befäl ska ett par hundra fångar ha avrättats. Andra hävdar 400–700 avrättningar. Det finns även källor som hävdar att Che Guevara var skyldig till tusentals personers och Castromotståndares död.

Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (7)

Bilden på Che Guevara

Den 5 mars 1960 sörjde Havanna. Dagen innan hade minst 76 personer dött när det franska fartyget La Coubre, fullastat med vapen, totalförstörts av två explosioner i Havannas hamn.

LÄS MER: Bortglömda bilden av rebellen Che blev varumärket som säljer vad som helst

Fotografen Alberto Korda hade skickats ut till Colóns kyrkogård för att bevaka sorgeceremonin för sin tidning Revolución.

Korda plåtade Fidel Castro och de två franska gästerna, filosofen Jean-Paul Sartre och författaren Simone de Beauvoir.

Då dök Che Guevara, den nye riksbankchefen, upp i bomberjacka, uppdragen till halsen, och med den berömda baskern på det långa håret.

Che tittade upp mot himlen innan han satte sig ner. Korda hann ta två bilder innan motivet passerade.

Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (8)

Hemma på redaktionen nobbade cheferna bilden, och valde Castro, Sartre och de Beauvoir i stället.

Korda glömde inte bort sin bild, utan satte upp den hemma i ateljén. Där fick den hänga ett år innan den först publicerades.

Guevara utmanar USA med kärnvapen

17 april 1961 invaderade 1 400 USA-tränade exilkubaner Kuba vid Grisbukten. Invasionen misslyckades kapitalt och Castro kunde stärka sin maktposition på Kuba.

Under en ekonomisk konferens i augusti samma år skickade Che Guevara en hälsning till USA:s president John F Kennedy:

– Tack för Playa Girón (Grisbukten). Före invasionen var revolutionen skakig. Nu är den starkare än någonsin.

Hur Kennedy reagerade på grattis-hälsningen berättas inte. Men spänningen steg mellan USA och Kuba.

Che Guevara var arkitekten bakom det goda samarbetet mellan Kuba och Sovjet och påstås vara den som fick ryssarna att placera kärnvapenmissiler på Kuba.

Händelsen är känd som Kubakrisen och var en 13 dagar lång konfrontation i oktober 1962 mellan USA och Sovjet som kunde ha slu*tat i ett fullskaligt kärnvapenkrig.

Efter förhandlingar lovade Sovjet att montera ner alla kärnvapen från Kuba under överinseende av FN. USA lovade att aldrig invadera Kuba utan direkt provokation.

Che Guevara blir revolutionens röst

I december 1964 står Che Guevara på topp av sin karriär. Han har blivit världens samvete och revolutionären som söker rättvisa över hela världen.

Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (9)

Under en timme ger han ett passionerat tal i FN:s generalförsamling och kritiserar FN:s oförmåga att ingripa mot den rasistiska apartheidregimen i Sydafrika, delar av talet finns på youtube här med engelska undertexter.

Guevara avslu*tar med att säga att 200 miljoner människor i Sydamerika lever under samma förtryck som de svarta i Sydafrika.

Under resan till New York blev Che Guevara utsatt för två mordförsök. En kvinna med jaktkniv vid ankomsten till New York, och en man med raketgevär som försökte skjuta honom i generalförsamlingen från East river, men missade byggnaden. Guevara tog mordförsöken med ro:

– Det är bättre att bli mördad av en kvinna med kniv än en man med ett vapen, sa han efteråt.

LÄS MER: Militärdiktaturer jagade Che Guevara

Che Guevara åker till Bolivia

1965 åker Che Guevara till Bolivia för att starta en socialistisk revolution även där. Han har lämnat alla poster på Kuba. Men klimatet i Bolivia är annorlunda än det var på Kuba före 1959. Revolutionen går rätt uselt. Stödet för kommunismen är svagt och den bolivianska armén är inte så dåligt tränad som Guevara trott. Att det bolivianska kommunistpartiet inte hjälper honom är en missräkning.

Så han håller sig gömd. Efter två år lyckas CIA-agenter spåra upp Guevara och den 8 oktober tas han till fånga. Vad han inte vet är att Bolivias president René Barrientos tidigare kommit överens med den amerikanska underrättelsetjänsten CIA om att avrätta Che Guevara utan rättegång.

Guevara förs i väg till en skola och dagen därpå klockan 13.10 lokal tid avrättas han. Det är en ovanligt brutal handling. Guevara skjuts med nio kulor. Först i ben, skuldra, arm och bröst innan han får nådaskottet i halsen. Tanken är att det ska se ut som att han dödats i strid.

Bakom sökandet och avrättningen är den kubansk-amerikanske soldaten Félix Rodríguez som förlorade flera familjemedlemmar under Che Guevaras summariska rättegångar på Kuba 1959.

Som den ultimata trofén tar Félix Rodríguez Che Guevaras Rolex-klocka.

Bilden blir världsberömd

Hur är det med bilden då? Jo, den hängde på väggen hos fotografen Alberto Korda fram till 1967 då han gav den till den italienske förläggaren Giangiacomo Feltrinelli som var den första i väst att översätta och publicera Boris Pasternaks roman Doktor Zjivago efter att den smugglats ut ur Sovjet. Ett beslu*t som gav Pasternak nobelpriset i litteratur 1958. (Feltrinelli skulle senare dö under mystiska omständigheter av en bilbomb 1972.)

När Feltrinell gav ut Guevaras dagböcker använde han bilden på omslaget. Samtidigt lät han göra den till affisch i rött och svart som han gav bort gratis.

Under studentrevolterna 1968 blev bilden på Che Guevara symbolen för motstånd och uppror i Västeuropa.

Bilden och användningen spred sig explosionsartat. Men utan att Korda fick ett öre. Anledningen var att Kuba inte anslöt sig till det internationella upphovsrättsverket förrän 1997.

Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (10)

Fick Korda inga pengar alls?

År 2000, året innan Korda avled, använde vodkatillverkaren Smirnoff Che Guevara i en annonskampanj. Då fick Korda nog och stämde sprittillverkaren.

Fallet löstes innan det gick till domstol och Korda fick 50 000 dollar, vilket han skänkte till den kubanska sjukvården.

– Det skulle Che Guevara också ha gjort, sa Korda i en intervju efteråt.

Historien bakom ikoniska bilden – 50 år efter Che Guevara död (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6700

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.