Weet jij wat je moet doen als je een NL-Alert ontvangt? (2024)

Ga naar de inhoud

Aangeboden door de Rijksoverheid

Beeld © iStock

Negen op de tien Nederlanders met een mobiele telefoon ontvangen NL-Alerts, dus de kans is groot dat jij er ook wel eens één (of meer) ontvangen hebt. Maar wat is een NL-Alert precies? Hoe werkt de techniek hierachter? En vooral: wat moet je doen als je een NL-Alert ontvangt? We vroegen het aan Sytske Balt van Veiligheidsregio Fryslân.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over een noodsituatie bij jou in de buurt. “Je ontvangt een NL-Alert bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties waar mensen voor gewaarschuwd moeten worden,” vertelt Sytske Balt, coördinator crisiscommunicatie bij Veiligheidsregio Fryslân. “Denk bijvoorbeeld aan grote branden en extreme weersomstandigheden, maar ook aan vervuild drinkwater.”

Wel of geen NL-Alert?

Of er een NL-Alert verstuurd wordt, besluiten de betrokken hulpdiensten en de meldkamer. Balt: “Vorige week was er hier in de regio bijvoorbeeld een grote brand. Ik had op dat moment dienst als woordvoerder brandweer en heb toen eerst contact gelegd met de brandweerofficier van dienst. Hoe ernstig is de situatie, hoe ontwikkelt de brand en de rook zich? Gaat de rook omhoog of blijft deze laag hangen? Hoe staat de wind, gaat de rook richting bewoond gebied of niet? En wat voor tijdstip is het, zijn er veel mensen op straat? Op basis van deze informatie maken we een afweging en als we besluiten een NL-Alert te versturen, zorgt de meldkamer ervoor dat dat gebeurt.”

Verzending via zendmasten

Dezelfde informatie bepaalt wat het verzendgebied van het betreffende NL-Alert is. Alle mobiele telefoons die verbonden zijn met de zendmasten in dit uitzendgebied ontvangen vervolgens het NL-Alert. Balt: “NL-Alerts zijn geen sms-berichten, maar komen op je telefoon binnen via cell broadcast. Het mooie van deze techniek is dat die ook werkt als het netwerk overbelast is. En je hoeft je er niet voor aan te melden met een telefoonnummer. Het is anoniem: wij zien niet welke nummers het NL-Alert ontvangen.”

Het verzenden via zendmasten zorgt er soms wel voor dat mensen een NL-Alert ontvangen terwijl ze niet (meer) heel dichtbij het incident in de buurt zijn. “Het bereik van de zendmasten is meestal groter dan het geselecteerde uitzendgebied voor NL-Alert. Andersom kan je telefoon ook verbonden zijn met een zendmast buiten het verzendgebied, waardoor je het bericht niet ontvangt terwijl je wél in de buurt van het incident bent.”

Lees ook: Grote brand in Rotterdam: zwarte rookwolken en NL-alert verstuurd

Stap 1: Lees het bericht aandachtig

Wanneer je een NL-Alert ontvangt zijn er altijd drie dingen die je moet doen, volgens Balt. “Ten eerste is het belangrijk om het bericht goed te lezen. Het geluid van een NL-Alert laat mensen soms erg schrikken en dan kun je de neiging hebben om de melding zo snel mogelijk weg te drukken. Maar het is juist belangrijk om niet in paniek te raken en het bericht rustig te lezen, er staat namelijk altijd in wat er aan de hand is en wat je moet doen.”

Heb je de melding toch per ongeluk weggedrukt, dan kun je deze altijd terugvinden. Bij iPhone vind je het NL-Alert terug in het berichtencentrum, hier kom je door in het beginscherm van boven naar beneden te vegen. Op een Android telefoon wordt het bericht bewaard in je noodmeldingengeschiedenis. Hier kom je via je Instellingen, Veiligheid en Noodsituaties en dan onder Draadloze Noodwaarschuwingen.

Stap 2: Volg de instructies op

De tweede stap is volgens Balt om altijd op te volgen wat er in het bericht staat. Dat klinkt misschien als een open deur, maar is het niet. Balt: “In het geval van brand wordt bijvoorbeeld meestal gevraagd om deuren en ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten. Mensen kunnen hier soms wat laconiek op reageren, maar ook als je zelf (nog) helemaal niets merkt van de brand of rook, is het belangrijk om de instructies wel op te volgen. Het gevaar van rook wordt vaak onderschat en je weet ook niet welke andere schadelijke stoffen er in de rook aanwezig kunnen zijn.”

Stap 3. Denk aan anderen

Tot slot adviseert Balt om niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen te denken. Balt: “Zijn er mensen die je op dit moment kunt waarschuwen? Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die geen mobiele telefoon hebben. Het kan ook voorkomen dat iemand even geen mobiele telefoon bij zich heeft. Het is daarom altijd belangrijk om anderen te informeren.”

Testbericht

Het is niet nodig om je actief aan te melden voor het ontvangen van NL-Alerts. Mobiele telefoons ontvangen de meldingen automatisch, anoniem en gratis. Twee keer per jaar, op de eerste maandag van juni en december, wordt er bovendien een testbericht verstuurd. Het eerstvolgende testbericht wordt uitgezonden op maandag 4 december 2023 rond 12.00 uur.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Rijksoverheid en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Stigma jaren 80 hardnekkig Twintigers Rick en Brenda hebben hiv: 'Ik bén niet besmettelijk'
Nooit meer Artsen wisten al jaren dat Sylvia ziek was, zij niet
Best bekeken De wanhoop van ouders over hun gif inhalerende kinderen
Nooit meer Julliëtte kreeg trombose door de pil: 'Was in levensgevaar'
Net als KzK-deelnemer Rens Waarom MS-patiënten vaak naar Mexico gaan: 'Anders eeuwig spijt'
Aangeboden door Dienst Toeslagen Zorgtoeslag: wat, hoeveel en voor wie?
Weet jij wat je moet doen als je een NL-Alert ontvangt? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5748

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.